Brabander Logo

Wie zijn wij

Toen Rob en Marja Meurs in 1986 een klein hotelletje met acht kamertjes in Winterberg kochten, deden ze dat met de droom gasten een onvergetelijke vakantie te mogen bezorgen. Een vakantie waarbij niets moet, maar alles mag. Een vakantie waarbij je in een totaal andere (prachtige) omgeving tóch het gevoel hebt thuis te zijn en tegelijkertijd de hele wereld even kunt vergeten.

Dromen zijn er om uit te komen: inmiddels hebben talloze gasten der Brabander als hun vaste vakantieadres gekozen. De acht kamers zijn anno 2021 uitgegroeid naar 85 hotelkamers en 28 vakantieappartementen. Er is een veelzijdigheid aan faciliteiten en het animatieprogramma is zo uitgebreid dat iedereen zich weet te vermaken. Zoals Rob het telkens weer verwoordt: ´Gasten komen niet naar Der Brabander voor een bed, een biertje of een bord met eten. Gasten komen om verwend te worden, om er even uit te zijn, om het echte vakantiegevoel te ervaren. Mensen komen nooit terug omdat het goedkoop was, maar omdat het góed was´. En dat is Der Brabander, als we af mogen gaan op de vele lovende reacties en de ontelbare gasten die het niet bij één verblijf laten.

Dertig jaar geleden stonden Rob en Marja er nog met z´n tweetjes voor, inmiddels krijgen ze steun van een heel team Nederlandse toppers, waaronder hun eigen vier kinderen. Hardwerkende jonge mensen die er net als Rob en Marja iedere dag opnieuw weer alles aan doen om ú een fijne vakantie te bezorgen. Of u nu een weekendje of een hele week komt genieten, op een verblijf bij Der Brabander kijkt u terug als op een complete vakantie die helemaal naar wens was. Ook úw dromen komen uit!

Geschiedenis van Der Brabander

1986

Rob en Marja Meurs brengen met Pinksteren een weekje in Winterberg door, waar Rob’s broer Eric juist hotel Meurs is begonnen. Een paar dagen blijken voldoende te zijn om de liefde voor het vak te ontdekken en te dromen van een eigen hotel. Na eerst een hotel in het dorp bekeken te hebben, wat volgens een leverancier te koop staat, hebben Rob en Marja samen met de makelaar diverse andere panden bekeken. Toevallig is het pand naast broer Eric ook te koop. Diverse verhandelingen vinden plaats en na 2 weken is de overdracht rond en Der Brabander is geboren.

De definitieve verhuizing vindt plaats op Rob´s verjaardag op 29 juli. Bij gebrek aan eigen vervoer rijden Rob en Marja met de verhuiswagen mee. Die moet echter meteen weer terug naar Nederland en dus worden ze met hun hele hebben en houwen voor de deur van het hotel afgezet. Een zoektocht naar de sleutel, levert een benauwde ontvangst in Winterberg op. Gelukkig biedt een telefoontje naar de makelaar uitkomst en kunnen de deuren toch geöpend worden. Keihard wordt er de volgende twee dagen gewerkt om het hotel op 1 augustus te kunnen openen. De deadline wordt op het nippertje gehaald. Als de allereerste gasten zich melden voor de incheck, staat Rob de kinderbedjes nog in elkaar te schroeven.

1987 - 1990

In 1987 staat de eerste busreis op de kalender. Een advertentie in de krant nodigt uit om voor slechts fl. 298,- van een prachtige midweek in het Sauerland te komen genieten. In april 1988 wordt de eerste zoon van Marja en Rob geboren: Roy. De slaapkelder alleen volstaat niet meer. Het gezin verhuist naar kamer 9.         

In 1989 wordt het naastgelegen pand gekocht en verbouwd. De gebouwen worden verbonden door middel van een gang en het aantal kamers gaat van 12 naar 40. Er komt een nieuwe hoofdingang met een bijbehorende receptie. Tijd voor een nieuw logo, ontworpen door de moeder van Marja. Last but not least, in oktober 1989 wordt de tweede zoon van Marja en Rob geboren: Danny.

1991 - 1995

In 1991 bestaat Der Brabander 5 jaar én wordt Rob 30 jaar. Marja organiseert voor hem een verrassingsparty in Hawai-stijl. Uit dit onvergetelijke succes is de eerste Dinnershow ontstaan. Deze heeft plaats in 1993. Geheel in Middeleeuwse stijl wordt er bediend en gedanst.

In 1994 gaat (buurman) broer Eric terug naar Nederland en wordt Hotel Meurs aangekocht. Onder leiding van de vader en de broer van Marja volgt een grote verbouwing  en de kamers 401- 417 ontstaan. De ingang, compleet  met receptie en toeristische informatiehoek, komt in het midden van het geheel. In november krijgen Roy en Danny een broertje. Jeffrey wordt geboren. In 1995 wordt het oude restaurant in het 300-gebouw omgebouwd in 8 nieuwe hotelkamers.   

1996 - 1999

In 1996 wordt het 10-jarig bestaan van Der Brabander gevierd. Samen met de gasten en het team een jaar vol feestelijkheden, maar ook hier weer uitbreiding op alle gebied. Gezin Meurs neemt intrek in het huis achter Der Brabander wat toevallig te koop kwam. In september wordt dochter Sandy geboren en in de herfst wordt de benzinepomp naast het hotel  aangekocht. Het wordt verbouwd en daarna in gebruik genomen voor skiverhuur, skischool en après-ski. De ruimte erboven wordt  personeelshuis.

De Dinershows volgen elkaar op. In 1996 geheel in Country en Westernstijl met voor het eerst in de geschiedenis van Der Brabander  een echte verhaallijn. In 1997 zijn trollen, lakeien en de grote tovenaar Merlijn het thema. Marja volgt een grime-cursus om zelf de trollenneuzen, wenkbrauwen en oren aan te kunnen zetten.  Tirol is het onderwerp voor de Dinershow in 1998. Het jaarlijkse teamuitje ‘Brabander on Tour’ gaat dan ook naar Oostenrijk. In 1999 wordt de dansvloer gedomineerd door de Rock ’n Roll dans, petticoats en vetkuiven.

2000 - 2004

In 2000 wordt direct achter Der Brabander een appartementencomplex met koopwoningen voor senioren gebouwd, de Lindenhof. De locatie blijkt ongeschikt waarvoor bedoeld, maar is wel geschikt voor toeristen. Doordat steeds meer vraag komt naar kamers die per lift bereikbaar zijn, worden woningen in de Lindenhof gehuurd en ingericht als hotelkamers. Een enorm succes.

Twee jaar later start Rob, in samenwerking met een makelaar in opdracht van de Volksbank, met de verkoop van de appartementen. Binnen 18 maanden zijn er 27 appartementen verkocht en omgebouwd tot luxe vakantiewoningen. Rob ontwikkelt een verhuursysteem en verzorgt de verhuur voor de eigenaren.

2005 - 2006

In april 2005 gaan de verbouwingen door. De keuken wordt geheel verniewd. Er ontstaan efficiënte werkruimten, voorzien van de modernste apparatuur. De hotelingang wordt ook aangepakt. De verbindingsgang met trapjes en treedjes wordt gesloopt en hier ontstaat een geheel nieuwe entree, met een ruime receptie met 4 balies, souvenirshop en kantoorruimte voor administratie en leidinggevenden. De entree is nu rolstoeltoegankelijk, waardoor het aantal busreizen met een sneltreinvaart stijgt. In de Dinnershow  'Der Brabander Musical' passeren alle    verbouwingen de revue. Ook wordt hier verteld dat juist het team Der Brabander zo uniek maakt.        

In 2006 wordt het 20-jarig bestaan van Der Brabander groots gevierd. Voor de gasten zijn er diverse extraatjes, waaronder wekelijks koffie met gebak, een rondleiding achter de schermen en een leuk presentje. Dit jaar draagt de Dinnershow de toepasselijke naam 'Jubileum' en blikt terug op de afgelopen 20 jaar. Er wordt verteld vanaf de aankomst van Marja en Rob in Winterberg tot aan de vele uitbreidingen en het jubileum!

2007 - 2009

In 2007 vertelt de Dinnershow 'De legende van Winterberg', het sprookjesachtige verhaal over de komst van de zomerkoningin naar Winterberg. Koning Winter regeert met harde hand. Het succes van deze show is zo groot, dat er besloten wordt om de show nog een jaar te verlengen. Ook Der Brabander volgt de trend en opent in november 2008 de deuren van de Wellness in het souterrain van gebouw 200. In het begin met slechts 1 behandelkamer. De vele boekingen zorgen ervoor dat snel een tweede vertrek wordt gebouwd en ingericht.

In 2009 wederom een vernieuwing. Na jarenlang intensief gebruik worden de bar en het café vernieuwd. De nieuwe bar is speciaal voor Der Brabander ontworpen. Bijzonder is de glazenkast die is gemaakt in een koperen cirkel die precies het midden van het bedrijf aantoont. Hierdoor wordt volgens de Feng Shui een harmonische en evenwichtige stroming gestimuleerd wat erg positief is voor een aangename leef- en werkomgeving.              

2010 - 2011

Zoals vrijwel ieder jaar in de Brabandergeschiedenis wordt ook 2010 gekenmerkt door verbouwingen. Er komt een heel nieuw buffet, waardoor gerechten beter vers en warm gehouden kunnen worden. Ook de skihut ondergaat een complete metamorfose en kan nu het jaar rond worden gebruikt.

2011 Is een feestjaar! Der Brabander bestaat 25 jaar! Natuurlijk wordt ook dit jubileumjaar gekenmerkt door verbouwingen. Rob en Marja verhuizen met hun gezin om plaats te maken voor een geheel nieuw wellnesscentrum in hun oude woonhuis. Gelijktijdig worden het hoofdgebouw en Brabander Royal (voorheen Lindenhof) verbonden door middel van een overdekte sfeervolle gang.

2012 - 2015

In 2012 slaat Der Brabander een nieuwe weg in. Er komt een nieuwe website waardoor het voortaan mogelijk is om ‘online’ te boeken. Ook reserveren via Bookings is in bepaalde periodes mogelijk. Hierdoor komen er meer internationale gasten en, mede door de prachtige Wellness vinden steeds meer Duitse gasten de weg naar het populairste Hotel van Winterberg.         

Ook wordt er gestart met de zgn. muzikale weekenden. Het jaarlijkse Country Weekend en Rock & Roll Weekend van resp. ‘Savannah’ en ‘The Shaking Arrows’ worden verder uitgebreid met Kerstreizen in november in samenwerking me ‘FP200’ en een Artiesten Weekend in maart met ‘JC events’. Ook worden een Brabants Weekend en een Limburgs Weekend evenals een Schots- en Oktoberfest Weekend georganiseerd. Alle Weekenden krijgen een positief vervolg. Ook het aantal van de Brabander Busreizen groeit. De teller staat anno 2016 op jaarlijks 27 busreizen.

 

2016 - 2017

2016 is het jaar waarin de eerste stap wordt gezet in duurzaam denken. Er wordt een energiehuis gebouwd waar we met warmtekrachtkoppeling zelf stroom kunnen produceren. De warmte die hierbij vrij komt, wordt o.a. gebruikt voor warm water en verwarming op de kamers. Ook wordt het unieke buitenbad gebouwd. Half juli nemen Roy en Danny de eerste duik. 2016 is ook het 30e jubileum jaar en dat wordt natuurlijk gevierd. Heel de zomer wordt er getrakteerd op koffie met gebak en wekelijkse rondleidingen achter de schermen. Het grootste feest wordt op 31 juli gevierd met een reünie, BBQ, live-muzikanten en heerlijke cocktails rondom het nieuwe zwembad.        

De Dinnershow ‘Grimmig Complot’ vormt een vervolg op het grote succes van de vorige: samen met de kok en het elfje gaat Grimm opnieuw het sprookjesbos in. Dit keer moet het gemene plan van de heks en de boze wolf worden gedwarsboomd. Ook van deze show genoten groot en klein. Brabander on Tour 2017 was er weer eentje om in het boekje te schrijven. Als dankjewel voor de inzet werd met het hele team een busreis naar Parijs gemaakt. Een bezoek aan zowel de (licht)stad als aan Disneyland stonden op het programma.

2018 - 2019

In 2018 staan er meerdere grote verbouwingen op de planning. In het voorjaar wordt de oude “rokersruimte” bij de bar getrokken. Om alle ruimtes nog beter op elkaar af te stemmen krijgen ook de bibliotheek, de lounge en de voormalige bioscoopruimte een make-over. Alles, van plafond tot wanden en meubels, wordt aangepakt en sfeervolle haardjes worden toegevoegd. De najaarsverbouwing is één van de grootsten uit de Brabandergeschiedenis tot nu toe. In slechts 4 weken worden het gehele restaurant en de keuken vernieuwd en worden 10 hotelkamers gerenoveerd.           

In de zomer geven Roy en Wendy elkaar het ja-woord. 18-08-18 is de datum die voor altijd in hun ringen gegraveerd zal staan. In november van 2018 loopt Danny de marathon van New York.

De Dinnershow van 2018 en 2019 straalt de nostalgisch sfeer van de jaren ’50 uit. In ‘van waswater naar theater’ zien gasten hoe Sophie van een verlegen meisje uitgroeit tot de ster van de avond, terwijl men ondertussen geniet van een heerlijk diner. Uiteraard kent ook 2019 een verbouwing. Dit jaar wordt de skihut verbouwd, waarna we hier ruim 150 personen extra kunnen ontvangen.       

 

Rob's Blog

Robs eerste blog van 2021

6 januari 2021

Allereerst ook voor mijn bloglezers de allerbeste wensen voor 2021 met geluk, gezondheid en veel vakantiedagen.

Feestdagen met de familie

Gezellig was het wel voor een keer de Kerst en oud/nieuw thuis met de kinderen te vieren. Ook wij hebben, zoals half Nederland gegourmet, gebruncht en de oudjaarsconference gekeken. Om 00.00 geproost en 15 vuurpijlen afgestoken. (mocht bij ons wel als je het nog had). Hartstikke leuk maar onze voorkeur gaat toch echt uit naar een vol hotel en deze sfeervolle avonden met onze gasten door te brengen.
Omdat er ook geen wintermarkt was en dus ook geen oliebollenkraam hebben wij die belangrijke taak op ons genomen. In en rond Winterberg hebben we geadverteerd en een kleine 1000 oliebollen gebakken en bezorgd. Ook hier heel veel complimenten en de vraag volgend jaar weer? Volgend jaar gaat alle aandacht weer uit naar onze hotelgasten.

Winter en ongewenst druk

In Winterberg is het momenteel sprookjesachtig mooi. Prachtig pak sneeuw gevallen en nu door de vorst is er ook nog eens rijp ontstaan. Jammer dat er zo weinig mensen van kunnen genieten. Even hadden we, zoals u misschien in het nieuws gezien heeft, een enorme aanloop van mensen uit het Ruhrgebied die hier in hele grote getallen kwamen sleetje rijden. Werkelijk duizenden bezoekers. Omdat de coronaregels niet aangehouden werden heeft onze burgemeester samen met ons als horeca- ondernemers Winterberg “gesperrt”. Via allerlei soorten media en sociaal media en op grote borden op de “ duitse autobahn” werden bezoekers afgeraden om te komen. Degene die toch kwamen werden nog voor Winterberg omgeleid richting de terugweg. Pistes en wandelpaden zijn tot 10 januari afgezet en zo houden we ons gebied ook vrij van te veel massa tijdens deze lockdown en daardoor de kans op besmetting laag. Trots zijn we dat onze omgeving tot de allerlaagste besmettingen van heel NRW behoort en dat willen we natuurlijk graag zo houden.

Steeds bekender

Het hele coronagebeuren bracht de afgelopen maanden ook heel veel pers naar Winterberg én Der Brabander als bekendste hotel. Sinds afgelopen maart heb ik de PR overgedragen en is onze Danny hiervoor verantwoordelijk, en dat heeft ie geweten. Vanaf november waren we present in 5 verschillende kranten, 6 tv zenders (waaronder 2 x bij de NOS en 1 x bij RTL4) en een stuk meer radiozenders. Gisteren nog live bij Omroep Brabant. Steeds meer mensen maken op deze manier kennis met Der Brabander. Bekijk hier o.a. het bericht van de NOS.

Gezinsuitbreiding

Dit weekend is ons gezinnetje uitgebreid. Eindelijk was puppy “Bobby” oud genoeg en mocht hij verhuizen naar Winterberg. Een lang gekoesterde wens van Marja is vervuld en het is weer gezellig druk in huis, er springt een heel lief kleine “goldendoodle” mini rond.

Proost!

Vanmorgen hebben we een vergadering  gehad met de afdelingsmanagers en later geproost met de meeste medewerkers (met afstand uiteraard), op het begin van een nieuw jaar vol met ideeën en plannen voor als we straks weer open mogen gaan…
Nog even geduld, want de lockdown is verlengd tot 31 januari. We merken wel dat de boekingen weer langzaam op gang komen. Over de nieuwe annuleringsvoorwaarden krijgen we veel complimenten (tot een maand voor aankomst kosteloos annuleren, tot 14 dagen de datum wijzigen en bij een negatief reisadvies kosteloos verzetten of annuleren).  We merken ook dat heel veel gasten niet kunnen wachten om er weer op uit te gaan en daardoor met een gerust hart de reservering maken om straks niet mis te grijpen.

Achter de schermen werken we volop aan onze nieuwe Nederlandse site terwijl de prijzen tot 1 november al online staan op de huidige website. Nu maar hopen dat die laatste episode van de lockdown snel voorbij is en we spoedig de deuren mogen openen. Nogmaals, we missen onze gasten en de gezelligheid enorm. Samen met ons team zijn we klaar, goed voorbereid en volop uitgerust!

Zo, bent u weer een beetje op de hoogte. Het gaat u goed, blijf alstublieft gezond en heel graag snel tot ziens!

Namens ons gezin & team der Brabander

Uw gastheer,

Rob Meurs  

Neemt u graag een kijkje!

#aangename hotelkamers en
luxe appartementen!

U zult zich niet vervelen!

#activiteiten in en rondom...